Ekonomi

Selva Demiralp: Politika faizi yüzde 25’te kalırsa TL’deki kayıp devam edecek

Faiz kararı yarın Merkez Bankası toplantısında açıklanacak. Yabancı yatırım bankaları ve ekonomistler, yeni ekonomi yönetiminin faiz oranlarını artıracağını varsayıyorlar.

Ekonomim gazetesinden Burcu Göksüzoğlu ile konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, “Faizlerin artmasıyla birlikte kurda düşüş bekleniyor ama yabancı girişi de gerekiyor. Peki döviz kuru ne olabilir, denge nerede oluşuyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu soru iktisatçılar için hep zor oldu. Şimdi zor. Neden? Çünkü şu an serbest piyasada kurların geleceğini göremedik. Bir yandan örtülü müdahaleler devam ediyor. Geçen hafta bir gün. , Merkez Bankası müdahale etmedi yüzde 7 TL civarında mühlet olduğunu gördük.

O zamandan beri Türk Lirası’ndaki değer kaybının ılımlı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bence amaç yavaş yavaş adil piyasa değerine gelmek. Adil piyasa değeri nedir? Aslında piyasayı serbest bıraktığınızda arz ve talebin doğal olarak dengelendiği noktada oluşacak döviz kuru o gerçeğe uygun değerdir.

Analistlerin farklı senaryolarda hesaplamaları var. 25’lerden 28’lere, belki 30’lara kadar değişen bir rayiç değerden bahsediliyor ama her döviz kuru hesabının altında yatan bir politika faiz senaryosu var. Bu nedenle, siyasi ilgiyi önden yüklemenin üstüne çıkarırsanız, o adil fiyat düşer. Şu anda o yol için bir sinyalimiz yok. 22’sindeki bir sonraki sevkten sonra değerlendirilmelidir. Şu an sadece tahmin etmeye çalışıyoruz ama benim tahminim 25’ler civarında faiz artışı yapılırsa kurdaki fiyat kaybı devam eder.

Çünkü faizi 25’e getirirseniz bu en fazla kurdaki değer kaybını yavaşlatır ama enflasyonu önleyecek ve kur korumalı mevduattan doğal bir çıkış sağlayacak faiz olmaz. 25’e getirilirse orta adım olarak değerlendirip politika faizinin kademeli olarak yükselmesini beklemek gerekecek. Şu anki anlayış kurun 25-28 aralığında sakinleşeceği yönünde.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu