Bakan Tekin ve Yumaklı, Bahçelievler’de “Tercih Destek Programı”na katıldı
Bahçelievler Belediyesi’nin üniversite tercihi yapacak öğrenciler için düzenlediği “Tercih Destek Programı”na Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldı.
“Önce Öğrenci Platformu”nun Bahçelievler Belediyesi iş birliğiyle Bahçelievler Kongre Merkezi ve Düğün Sarayı’nda iki gün boyunca düzenlediği Tercih Destek Programı’na yaklaşık 500 üniversite öğrencisi adayı katıldı.
Programda tercih yapacak öğrencilere birebir danışmanlık vermenin yanı sıra bürokratlar ve şube temsilcileri de gençlerle deneyimlerini paylaştı.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, programa katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaptığı konuşmada, gençlerin hayal ettikleri fakülte ve bölümde eğitim alabilmeleri için çok çeşitli seçeneklere sahip olduklarını belirterek, bu tıbbi toplantıların kariyer planlama ve tercih danışmanlığı için önemli bir servet anlamına geldiğini vurguladı.
Bakan Tekin, “Seçim sürecinde size en çok fayda sağlayacak olan şey, iç dünyanızı ve kendi yeteneklerinizi iyi görüp ona göre seçim yapmanızdır. Bunu yapmazsanız bir ömür istemediğiniz, sevmediğiniz bir mesleği yapmış olursunuz. Ama bunu yaparsanız zevkle yapacağınız bir mesleği yapmış olursunuz.” terimleri kullandı.
Bir veli olarak çocuklarının seçimine saygı duyduğunu anlatan Tekin, gençlerin istedikleri okulu kazanmalarını diledi ve şöyle devam etti:
“Kazandıktan sonra lütfen ama lütfen kendinizi biz akademisyenlerin üniversitelerde vereceğimiz derslerle sınırlamayın. Biz sadece hayatınızın bir bölümünde size danışmanlık yapıyor olacağız. Ama bunun dışında hayatınızın yüzde elli, altmış, yetmiş beşinde o kampüs binasının içinde ve dışında öğrenecekleriniz, diğer faaliyetlerden alacağınız şeylerdir. Büyükleriniz, biz sizin hakkınızda iyi niyetli olacağız ve bu ülkeyi kalbimizle, yüreğimizle size emanet etmiş olacağız.
“Kendini ikna edemediğin hiçbir şeyi yapma”
Bahçelievler Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, programa katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal faaliyetlerin teknoloji ile zirveye ulaşması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin tarımsal faaliyetlerde Avrupa’da birinci, dünyada 10. sırada yer aldığını belirtti.
Üniversite dönemine ilişkin bazı anılarını anlatan Bakan Yumaklı, şunları söyledi:
“Kendinizi kimseyle kıyaslamayın, sadece kendinizle yarışın. Kendi durumunuza, yeteneklerinize, sahip olduklarınıza iyi bakın ve gereksiz karşılaştırmalarla kendinizi demotive etmeyin. Elinizdeki imkanlarla yapabilecekleriniz çok değerli. Ne yaparsanız yapın, elinizden gelenin en iyisini yapın ve attığınız her adımda, aldığınız her kararda ‘neden’ sorusunu sorun. Kendinizi ikna edemeyeceğiniz hiçbir şey yapmayın.”
Bakanlar konuşmalarının ardından öğrencilerin sorularını tek tek yanıtlayarak öğrencilerle sohbet etti.
“Yaptıklarını kontrol eden robotların başı olun”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, etkinlikte yaptığı sunumda başta yapay zeka olmak üzere dünyadaki teknolojik gelişmeler ve geleceğin meslekleri hakkında bilgi verdi.
Yapay zekadaki gelişmelerin birçok meslekte insana olan ihtiyacı azaltacağını kaydeden Koç, robotların yaptıklarını gençlerin kontrol etmesini önerdi.
Programın Genel Koordinatörlüğünü de yürüten AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, bu programı 3 yıldır düzenlediklerini belirterek, “Bir insanın dahi hayatına dokunmak, tanımadığımız bir insanın bile hayatında kalıcı olumlu bir değişikliğe sebep olmak bizim için çok önemli. Bu yüzden hiç çabalamadan gece gündüz çalışıyoruz.” sözünü kullandı.
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, gençlere sadece puanlarına göre değil, yetenek ve ilgi alanlarına göre de sevdikleri mesleği seçmeleri tavsiyesinde bulundu.
Bahadır, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri “Önce Öğrenci” programı ile öğrencilerin üniversite tercihlerinde yardımcı olmayı hedeflediklerini anlattı.
THY Kurumsal İnovasyon ve Projeler Lideri Lokman Ökten, “girişimcilik ve inovasyon” konulu sunumunda, Türkiye’deki teknolojik gelişimi girişimcilik yolculuğundan örneklerle anlattı.
Girişimciliğin ömür boyu devam ettiğini belirten Ökten, üniversite öğrencisi adaylarına en pahalı yatırımın kendilerine yapacakları yatırım olduğunu anlattı.
Ökten, gençlere İngilizce öğrenmelerini, mesleği ne olursa olsun teknoloji okuryazarı olmalarını, sosyal olarak kendilerini geliştirmelerini, sivil toplum kuruluşlarında veya bireysel olarak sosyal hizmetlerde yer almalarını tavsiye etti.
Konuşmaların ardından Bakanlar Tekin ve Yumaklı, Kadak ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.